top of page

Actualiteit

Please reload

Peter Swinnen - mei 2015

 

D.D. Trans - juni 2015

 

Lieve Heyvaert - juli 2015

 

Sam Steverlynck - augustus 2015

 

Architecten De Vylder, Vinck, Taillieu - september 2015

 

Patrick Van Caeckenbergh - oktober 2015

 

Filip Dujardin - november 2015

 

 

Residentie Heyvaert

In 1955 ontwierp kunstenaar/ architect René Heyvaert een villa voor zijn broer Gilbert in Destelbergen. Het zou al gauw een van zijn meest tot de verbeelding sprekende realisaties worden. Zo beschouwde architectuurcriticus Marc Dubois het als een van de interessante gebouwen uit de jaren 50 in België. Zestig jaar na datum blijft het huis even revolutionair en iconisch. Bestaande uit twee verdiepingen, verbonden door een externe trap, is het van de vloer tot het plafond opgetrokken in glas en biedt het een prachtig uitzicht op de omgeving. Het uitgestrekte landschap, de rust en stilte – net buiten Gent - maken er een unieke plek van om na te denken, te filosoferen en te werken.

 

Het is dan ook de ideale plek voor een residentieverblijf dat gedurende drie weken wordt opengesteld voor verschillende gasten. De residenten worden uitgenodigd om tijdens hun verblijf publieke momenten in te lassen, in de vorm van tentoonstellingen, debatten, talks, filmscreenings, etentjes,… En dat naar gelang de wens en agenda van elke resident.

 

Aangezien René Heyvaert zelf actief was in verschillende disciplines – kunst en architectuur - en binnen zijn artistieke praktijk ook werkte met verschillende media – sculptuur, installaties, mail art, fotografie,… – staat de residentie open voor mensen uit verschillende domeinen.

Beeldende kunstenaar DD Trans zal er verblijven om nieuw in- situ werk te maken. Het proces wordt gevold en vastgelegd door architectuurfotografe Luca Beel, wat ook zal resulteren in een kleine catalogus en een toonmoment waarop het publiek wordt uitgenodigd. Architecten De Vylder, Vinck, Tailleu ft Jjj’s zullen tijdelijk hun praktijk verplaatsen naar Destelbergen, fotograaf Filip Dujardin zal zich laten inspireren door de villa en omgeving, terwijl kunstcriticus Sam Steverlynck de verloren gegane kunst van het brievenschrijven in ere zal herstellen als knipoog naar de vele brieven die Heyvaert naar vrienden en kennissen stuurden.

 

Uniek aan deze residentie is dat men – letterlijk – kan verblijven in een ontwerp dat werd bedacht door Heyvaert. De ideale manier om in de huid en het werk van de kunstenaar te kruipen en zich te laten inspireren.

De residenten maken er werk naar wens, dat al dan niet naar de leefwereld en het oeuvre van Heyvaert verwijst, maar tegelijk ook breder gaat en het werk van deze fascinerende kunstenaar verder zet in de tijd en deelt met mensen van verschillende achtergronden. Het is een indirecte manier om het nalatenschap van de kunstenaar/ architect levend te houden.

 

Het is een privé-initiatief, geïnitieerd door Beeldend kunstenaar Lieve Heyvaert, nicht van de overleden kunstenaar, zij groeide op in het huis te Destelbergen en heeft René goed gekend. Zijn artistieke visie beïnvloede Lieve' s werk tot op vandaag . Zij zal ook haar artistieke inbreng doen in het huis tijdens het project.

bottom of page